Follow me & I'll Follow u back

Wednesday, June 22, 2011

Kuih Penyaram

Sudah lama Liz hendak mencuba membuat kuih penyaram..sekarang tercapai juga keinginan Liz apabila melihat resepi dari 'Norehan' . Kuih ini nampak mudah tapi untuk mendapatkan cara menggoreng dengan bentuk yang di inginkan bukan senang. Kuali kecil yang boleh membentuk kuih ini akan mendapatkan bentuk yang dimahui. Kalau diperap semalaman lagi, akan mendapatkan bentuk bulatan yang mengembang ditepi-tepi kueh ini.



Bahan Kueh:
Dari blog 'Norehan'
  • 250gm tepung beras
  • 250gm tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula melaka
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
  • Sedikit garam
Cara-caranya:
  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.
  2. Masukkan gula pasir, garam dan gaulkan rata.
  3. Larutkan gula melaka bersama air dan tapiskan.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul sebati.
  5. Biarkan 30 minit ke 1 jam. (Kalau diperap semalaman kuih akan mengembang)
  6. Panaskan dalam 3/4 cawan minyak masak dan senduk 1 adunan. goreng sehingga kembang baru dibalikkan.
  7. Angkat dan toskan minyaknya.



Monday, June 20, 2011

Carbonara with Tuna


Hari ini Liz telah mencuba memasak pasta carbonara bercampur tuna. Ini adalah kali pertama Liz mencuba memasak buat anak-anak Liz. Liz membeli pasta ini 3 minggu yang lalu dan ini barulah mula mencuba. Sebelum memasak Liz cuba google dulu cara-cara penyediaan bahannya. Rupanya lebih kurang sama cara memasak Spaghetti cuma ada beberapa tambahan bagi resepi ini....Ada bebarapa bahan memasak Liz tak ada stok didapur. So Liz cuba guna lain jenama (seperti nestle cream dan Tuna spread) masakan yang ada dalam dapur Liz. Alhamdullilah Cabonara Liz rasa sedap juga.

Bahan-bahannya
  • 200 gram pasta
  • 100 gram susu krim (LIZ pakai Keim Nestle)
  • 50 ml susu cair
  • 3 sudu makan olive oil
  • 5 ulas bawang putih yang dicincang
  • 30 gram kacang panjang di hiris halus
  • 30 gram Cheddar cheese di hiris nipis
  • 100 gram tuna (liz guna Tuna spread -Ayam Brand)
  • 2 sudu makan lemon juice
  • 50 gram lobak yang telah digarut
  • sedikit serbuk lada sulah (jika perlu)
  • garam secukupnya

Cara memasaknya

  • Rebus pasta dan tos.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan sayur hirisan kacang panjang dan campuran krim dan susu cair masak hingga hirisan kacang sedikit layu.
  • Masukkan krim susu dan susu cair dan kacau.
  • Masukkan tuna, cheese, lobak , pasta dan lemon jus dan kacau rata.
  • Campurkan garam dan lada sulah dan gaul hinga rata.
------ Jangan tidak mencuba!!!------




LinkWithin