Follow me & I'll Follow u back

Wednesday, July 6, 2011

Puding Sikoi

Sejak akhir- akhir ini, kenapa pula post Liz di blog Liz berubah jadi ke cerita resepi pula. Best friend Ummi rosma pun tertanya-tanya dengan keajaiban perubahan Liz hehehe. Sebenarnya Liz ini kadang-kadang orangnya tak organize sangat..semua macam rozak...blog pun sudah bau rozak....Mungkin kerana Liz sepertinya ingin menghibur diri nak buang tabiat menyendiri..so I make my self busy lah...agar masa berlalu dengan cepat. Jadinya terasalah suami Liz seperti tak lama lagi pulang dari luar negeri....

ok Liz ubah channel sekarang...Puding Sikoi....atau Puding Tembikai. Kalau bahasa Brunei Tembikai itu adalah sikoi. Puding ini tak ada rasa sikoi, cuma kita nak bentuk macam sikoi so kelihatan menarik dan menyelirakan kalau melihat. Memang sedap bagi para penggemar puding. Liz dapat resepi ini dari teman blogger yang suka kedapur masak sedap-sedap.

PUDING SIKOI

sumber: Kak Nor & Ha sue

14g serbuk agar-agar
3 keping roti (buang kulit)
1 liter air
180 gram gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau |Sedikit pewarna hijau,merah,kuning
|Bijan hitam secukupnya sebagai biji tembikai ( Liz punya sikoi seedless-stok dah habis)

Cara-Cara:
  1. Masak agar-agar bersama gula dan air sehingga agar-agar & gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis ke dalam blender.Blend halus
  3. Setelah agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit sikoi)-anggaran 1 cawan.Biar keras sedikit.
  5. Selepas itu sedikit lagi warna asal-anggaran 3/4 cawan, tuangkan di atas lapisan hijau tadi dengan perlahan-lahan. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi juga dengan perlahan2.
  7. Akhir sekali taburkan bijan hitam sebagai biji tembikai dan tekan2 sedikit supaya biji itu sedikit tenggelam. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk. ( Yang ini Liz tak buat)

Coba-cobalah membuat puding ini....jgn asyik tidur..hehehe



2 comments:

UmmiRosma said...

The colours make this pudding looks more attractive..and I know the taste would be great too....will have this one tried out soon..

Liz said...

you better try....it taste nice

LinkWithin